İran, Gelişmiş Santrifüjleri Devreye Sokarak Nükleer Programında Adım Attı
İran Dışişleri Bakanlığı ve Atom Enerjisi Kurumu‘nun yaptığı ortak açıklamaya göre, UAEA Yönetim Kurulu’nda alınan kararın “İngiltere, Fransa ve Almanya ile ABD’nin baskılarıyla kabul edildiği” belirtildi.
Açıklamada, İran’ın her türlü karara karşı önlem alacağını bildirdiği ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami‘nin çeşitli tiplerde yeni nesil ve gelişmiş santrifüjlerin devreye sokulması dahil olmak üzere etkili önlemler aldığı ifade edildi.
Yapılan açıklamada, nükleer tesislerde bulunan uranyumu daha hızlı geliştirebilen yeni nesil santrifüjlerin aktif hale getirildiği belirtildi.
Ülke çıkarlarının korunması, barışçıl nükleer endüstrinin geliştirilmesi ve İran’ın hak ve yükümlülüklerine uygun şekilde hareket edilmesi amacıyla alınan bu adımların UAEA ile Teknik ve Güvenlik Denetimi Anlaşması çerçevesinde gerçekleştiği vurgulandı.
Öte yandan, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan ve desteklenen karar önerisinin, 19 ülkenin evet, 3 ülkenin hayır, 12 ülkenin ise çekimser oyuyla kabul edildiği bilgisi paylaşıldı.
İran’ın nükleer tesislerinde gelişmiş santrifüjleri devreye sokması, uranyum zenginleştirme kapasitesini ve hızını artırma yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Örneğin, IR-6 model santrifüjler, önceki nesil santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla verimlilik sağlayarak uranyum zenginleştirme sürecini hızlandırmaktadır.
İran’ın bu adımı, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma stratejisinin bir parçası olarak kabul ediliyor. ABD’nin anlaşmadan çekilmesi ve uyguladığı yaptırımlar, İran’ı bu adımları atmaya yönlendirmiştir.
Gelişmiş santrifüjlerin devreye alınması, İran’ın nükleer programının amaçları konusunda endişelere yol açmaktadır ve bölgedeki dengeleri etkileyebilecek potansiyele sahiptir.